Thank you!
We will contact you shortly.
RPS bevat momenteel officiële toernooiresultaten van 2017 tot: 18/03/2025
PadelScout Relative Player Strength (RPS)©
Waarom
Het P-klassement dat je hebt wanneer je aangesloten bent bij Padel Vlaanderen voegt je toe aan een groep van spelers maar geeft weinig informatie over je speler-vs-speler spelniveau. Met Relative Player Strength© heb je op ieder moment een accurate inschatting van je eigen spelniveau relatief t.o.v. alle andere spelers.
Wat
Het centrale getal op je PadelScout Padel ID. RPS is een score die varieert tussen 0 en ongeveer 5500. Deze wijzigt naarmate je competitiewedstrijden speelt (CUPRA Padel Tour, Interclub). Vriendschappelijke wedstrijden of Playtomicwedstrijden tellen niet mee. Deze score wordt frequent geupdate op basis van je laatste toernooiresultaten. Je behoort op basis van je score tot een RPS level.
Hoe je Padel ID interpreteren?
Hoe interpreteer ik een verschil in RPS punten?
RPS: dit is een getal tussen 0 en ongeveer 5500. Op lagere RPS levels is een verschil van 500 RPS punten significanter dan op hogere niveau's.
Een speler met een RPS van 1000 zal een wedstrijd tegen een speler met een RPS van 500 niet uitdagend vinden.
Een speler met een RPS van 3200 zal een wedstrijd tegen een speler met een RPS van 2700 eerder wel uitdagend vinden maar heeft in de meeste gevallen een niveauvoordeel.
Ben ik een betere padelspeler dan mijn padelpartner als ik een hogere RPS heb?
Ja, maar enkel in officieel competitieverband kan PadelScout hier een uitspraak over doen en er zijn verzachtende omstandigheden.
Zo kan het zijn dat jouw partner minder wedstrijden speelt in competitie en daardoor minder de kans heeft om punten te verdienen. Het kan ook zijn dat jouw partner vaker met een zwakkere partner speelt en daardoor meer verliest. Natuurlijk, dat laatste geval werkt ook in de andere richting; verliest jouw partner met een zwakkere partner dan verliest hijzelf minder punten dan wanneer jij verliest met een sterkere partner.
Hoe interpreteer ik de rankings (club, province, flanders)?
De ranking geeft weer op basis van jouw RPS score waar jij geplaatst staat op het niveau van jouw primaire club, op het niveau van de provincie waar jouw club gevestigd is en tenslotte op vlaams niveau.
Momenteel zijn de rankings nog opgemaakt voor vrouwen en mannen samen. Als je nummer 130 van jouw club bent betekent dit dus dat je over alle clubleden (m & v) qua competitiescore de 130ste bent.
Hoe interpreteer ik de ranking binnen mijn p-niveau (Top x %)?
De procentuele RPS ranking op basis van p-niveau is wél opgesplitst tussen mannen en vrouwen. Een top 10% badge betekent dus dat jij tot de top 10% behoort van jouw geslacht binnen dat p-niveau. Belangrijk: dit % gaat niet enkel over de mensen die beschikken over een PadelScout Padel ID, dit % is het % waartoe je behoort over alle spelers van dat p-niveau heen die aangesloten zijn bij Padel & Tennis Vlaanderen.
Waarom staat mijn recent toernooiresultaat niet op padelscout in de vorm van een badge of een rps verhoging?
De RPS score wordt iedere 2-3 weken geupdate. Schakel de meldingen in om naast relevante wedstrijden ook op de hoogte gesteld te worden van updates aan je Padel ID en RPS score!
Waarom verandert de RPS score die ik zie zonder dat ik wedstrijden heb gespeeld in de laatste berekeningsperiode?
Een wedstrijd wordt opgenomen in de berekening als er voor de 4 spelers die deelnamen aan de wedstrijd een RPS score kan berekend worden. Met de huidige berekeningsmethode kunnen enkel spelers die op het moment van de berekening aangesloten zijn bij Tennis & Padel Vlaanderen meegenomen worden. Het kan dus zijn dat jouw score verandert doordat er meer wedstrijden in rekening kunnen genomen worden (doordat er bijvoorbeeld iemand van jouw vroegere tegenstanders of partners de vorige berekeningsperiodes niet aangesloten was bij Tennis & Padel Vlaanderen, maar tijdens de meest recente berekeningsperiode wel (terug) aangesloten is.
Kan het zijn dat mijn RPS-score lager is dan mijn actuele niveau omdat ik weinig competitie speel
Ja, de RPS-score houdt enkel rekening met competitieve wedstrijden. Als je net start als competitiespeler, zal jouw score nog niet veel wedstrijden bevatten en kan het dus zijn dat jouw RPS score relatief laag is, ook al zijn je (weinige) resultaten goed. Hoe groter de steekproef, hoe accurater de RPS-score zal zijn. Natuurlijk, als je met een lagere RPS-score (door geen of weinig competitiewedstrijden) wint van tegenstanders met een hogere RPS-score, zal je de punten wel snel zien toenemen!
RPS Levels en kleuren
Stijgt of zakt je RPS level? Dan verandert ook de kleur van je Padel ID en krijg je toegang tot andere toernooien
Waarom is rPS iets voor jou?
op ieder moment een accurate inschatting van je eigen spelniveau relatief t.o.v. alle andere spelers
speel samen op basis van je spelniveau
Niet iedere P200 is gelijkwaardig van niveau. Een goede P300 is beter dan sommige P400 spelers. De PadelScout RPS-score laat je toe om via de PadelScout Wedstrijdcentrale© spelers van jouw niveau te vinden, ongeacht hun P-klassement.
Scout je tegenstanders & vindt toernooipartners
Naarmate PadelScout groeit kan je steeds meer informatie terugvinden over je volgende toernooitegenstander. Je zal ook eenvoudig nieuwe toernooipartners kunnen zoeken op basis van RPS en andere criteria.
SPeel toernooien op basis van je spelniveau
Met RPS worden verbeteringen qua spelniveau veel sneller vertaald naar een nieuw level. Via de PadelScout Next Level Padel Tour kan jij je niveau verbeteren tegen spelers van gelijkwaardig competitieniveau.
OP basis van jouw padel vlaanderen resultaten
Wanneer je PadelScout toestemming geeft, gebruiken wij jouw historische Padel Vlaanderen competitiewedstrijden (sinds 2017) om je huidige RPS score te berekenen. Recentere wedstrijden hebben een grotere impact op je RPS score dan resultaten van jaren geleden.
RPS en P-klassement
Binnen één RPS level kunnen spelers met uiteenlopende p-klassementen zitten. Ieder P-klassement heeft een minimum RPS-score, dit om te vermijden dat spelers die een competitief plafond bereiken op een bepaald p-klassement daarvoor te zwaar afgestraft worden en terecht komen in RPS levels lager dan hun actuele spelniveau.
RPS als vergelijkingsbasis voor wedstrijden op jouw maat
Jouw persoonlijke voorkeur bepaalt hoe je RPS gebruikt. Wil je enkel met spelers binnen jouw level (500 punten spreiding) spelen, dan kan je dit zo kiezen. Via de PadelScout Wedstrijdcentrale© kan je o.a. selecteren op basis van RPS score en/of P-klassement wie jouw wedstrijden ontvangt. Bij je accountinstellingen kan je bovendien aangeven voor welke RPS scores jij wedstrijden wil ontvangen. Ook je locatie, club en timingvoorkeuren helpen je om enkel die wedstrijden te ontvangen die relevant zijn.
OP basis van jouw padel vlaanderen resultaten
Wanneer je PadelScout toestemming geeft, gebruikt PadelScout jouw historische Padel Vlaanderen competitiewedstrijden (sinds 2017) om je huidige RPS score te berekenen. Recentere wedstrijden hebben een grotere impact op je RPS score dan resultaten van jaren geleden.
RPS en P-klassement
Binnen één RPS level kunnen spelers met uiteenlopende p-klassementen zitten. Ieder P-klassement heeft een minimum RPS-score, dit om te vermijden dat spelers die een competitief plafond bereiken op een bepaald p-klassement daarvoor te zwaar afgestraft worden en terecht komen in RPS levels lager dan hun actuele spelniveau.
RPS voor wedstrijden op jouw maat
Jouw persoonlijke voorkeur bepaalt hoe je RPS gebruikt. Wil je enkel met spelers binnen jouw level (500 punten spreiding) spelen, dan kan je dit zo kiezen. Via de PadelScout Wedstrijdcentrale© kan je o.a. selecteren op basis van RPS score en/of P-klassement wie jouw wedstrijden ontvangt. Bij je accountinstellingen kan je bovendien aangeven voor welke RPS scores jij wedstrijden wil ontvangen. Ook je locatie, club en timingvoorkeuren helpen je om enkel die wedstrijden te ontvangen die relevant zijn.
PadelScout gebruikt het Glicko2 algoritme en optimaliseerde dit voor de padelcontext in Vlaanderen
Glicko2 algoritme
Het Glicko2 algoritme is de basis die vandaag ook gebruikt wordt om de internationale schaakrankings te bepalen. De startinformatie rond dit algoritme vind je hier.
Optimalisaties
De optimalisaties die doorgevoerd werden vangen op dat Padel (in tegenstelling tot schaken) competitief in duo's gespeeld wordt. Daarnaast houden we bij toekenning van de RPS punten gepast rekening met spelers met padelklassementen die niet het gevolg zijn van competitieresultaten van padeltornooien of interclubcompetities in Vlaanderen (bvb. een overgedragen tennisklassement of een uitzonderlijk toegekend padelklassement op basis van staving door de club of prestaties in het buitenland.). Ook zijn er bij gemengde competities, voor mannen slechts 20% van de RPS punten te verdienen.
Minima
Per padelklassement is er een minimum RPS score die wordt bepaald door volgende formule:
Minimum RPS-rating p-niveau x = gemiddelde van top 10% van de ratings op p-niveau x-1. Voorbeeld: de minimum rating binnen p-niveau 500 = het gemiddelde van de ratings van de top 10% spelers met een p-niveau van 400. Dit om te vermijden dat mensen die een padelklassement verkregen zonder een significant aantal competitieve wedstrijden (bvb. door een overgedragen tennisklassement) een te lage RPS rating krijgen. Ook voor spelers die een plateau bereiken op niveau x (en daardoor veel wedstrijden verliezen) biedt dit een bescherming van hun RPS rating.
Voor de klassementen P50 (dames) en P100 (heren) is de RPS startwaarde bepaald op 500.
Maxima
In theorie is er geen maximum RPS-score, maar in de praktijk zien we dat de hoogste RPS-scores vandaag afvlakken rond een numerieke waarde van 5500. Zo hebben de winnaars van de CUPRA Padel Masters 2024 bij de heren (Bram Coene en Joris De Weerdt) een RPS-score rond de 5500. Deze tendens tot afvlakking is logisch aangezien het naarmate je RPS-score stijgt, moeilijker wordt veel extra punten te verkrijgen aangezien meestal gewonnen wordt van minder goede tegenstanders.